ASPARTAM – FARLIGT ELLER BLOT ET HARMLØST SØDESTOF?

Vi kender nok alle sødestoffet Aspartam. Aspartam findes i de fleste light sodavand, og startede under navnet Nutrasweet.

Lad os bare slå det fast med det samme:

Nej, aspartam er ikke farligt!

Men netop fordi der er SÅ mange myter og påstande om aspartam, er det blevet et af de mest gennemtestede tilsætningsstoffer nogensinde.

Sjovt nok (eller faktisk ret skræmmende) så stammer nogle af påstandene om hvor farligt aspartam er, helt tilbage fra et opdigtet kæde-mail fra 90’erne. Kædebrevet blev skrevet af Nancy Markle, som var et alias for Betty Martini.

Andre påstande kommer fra fejlagtig læsning af forskning.

Faktum er, at aspartam ikke:

  • Er giftigt
  • Giver kræft
  • Omdannes til træsprit i tarmen
  • Feder og giver sukkersyge
  • Giver demens eller adfærdsforstyrrelser

De eneste personer, der ikke kan tåle aspartam er personer med Føllings sygdom.

 

HVOR MEGET ASPARTAM MÅ MAN INDTAGE OM DAGEN

Vejer du 70 kg skal du drikke mere end 4,5 liter light sodavand dagligt for at overstige dit ADI.

Det såkaldte accepterede daglige indtag (ADI) af Aspartam er nemlig 40 mg/kg kropsvægt.

EFSA (European Food Safety Authority) skriver også, at for at nå ADI skal en person på 60 kg drikke 12 dåser light sodavand dagligt resten af livet.

Så der er vist ikke noget at frygte der.

 

LIGHT SODAVAND MED ASPARTAM HAR INGEN EFFEKT PÅ BLODSUKKERET

At sødestoffer har effekt på blodsukkeret er endnu en påstand, det slår et større studie, fra Københavns Universitet fra 2018, fast.

Du kan læse mere her:

https://nexs.ku.dk/nyheder/2018-nyheder/soedemidler-feder-ikke/

 

HAR ASPARTAM INDFLYDELSE PÅ VORES TARMFLORA?

Den nyeste forskning på Aspartam-området drejer sig om vores tarmbakterier. En gennemgang af videnskabelige undersøgelser på området, viser at flere typer kunstige sødemidler kan gøre livet surt for de sundhedsfremmende bakterier. Men forskningen på området er ung, og stritter i mange retninger. Det er ikke kun kunstige sødestoffer, der kan gøre livet surt for de sundhedsfremmende bakterier i tarmen. Derfor er der tvivl på området og eksperterne på området er ikke bekymret for aspartam.

Der er en stor gruppe danskere, der lider af irriteret tyktarm og de mere sjældne tarmsygdomme crohns og colitis ulcerosa. For de grupper vil det måske være en ide at undgå kunstige sødemidler.

 

ER ASPARTAM SUNDT?

Der er ikke nævneværdige næringsstoffer i aspartam, men hvis aspartam benyttes i stedet for sukker indtager man jo ikke så meget sukker. Og en kost med mindre sukker er sundt for helbredet.

 

SÅ HVAD ER ASPARTAM EGENTLIG?

Aspartam er et sødestof, der søder ca. 200 gange mere end sukker. Derfor vil fødevarer tilsat aspartam indeholde færre kalorier end sukker. Dvs. en light sodavand indeholder ca. 1 % af den mængde kalorier en almindelig sodavand indeholder.